food ZO! Circulair


Schema van food ZO! circulair

Organische reststromen hebben waarde en steeds vaker kan op basis van deze waarde een solide verdienmodel worden gebouwd. food ZO! circulair biedt een praktische manier om reststromen te verzamelen en effectief in te zetten voor het produceren van energie en voedsel. Door concreet en in samenhang aan de slag te gaan met organische restromen, vergisting, een kas en een restaurant maken we cirkel rond en voor zichzelf sprekend Daarnaast passen wij de nieuwste innovaties toe om meer waarde te realiseren uit de organische reststromen.

Ons voedselsysteem kan op vele manieren circulair gemaakt worden. Het concrete voorbeeld hier beschreven laat zien hoe. GFT-afval wordt verzameld als grondstof voor een vergister. De met de vergister geproduceerde energie (biogas) dekt de energiebehoefte van een tuinbouwkas waarmee in de basisbehoefte van verse groenten voor een kleine wijk kan worden voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een lokaal restaurant, cateringorganisatie, hotel of lokale groenteboer. Het afval van verwerking en reststromen voeren weer terug naar de vergister.

Een voor de hand liggende toepassing is de exploitatie van deze combinatie van vergister, kas en voedsel op een bedrijventerrein met voornamelijk kantoren. GFT-afval uit de bedrijfskantines wordt verzameld, lokaal vergist en de verse producten worden terug geleverd aan de catering van de bedrijfsrestaurants. Een ander exploitatiemodel is om GFT afval van een wijk [de]centraal in te zamelen, waarbij elke bewoner die GFT-afval bij de vergister aflevert, een korting krijgt op de verse producten bij de lokale groenteboer. Het verzamelen en scheiden van afvalstromen geeft daarnaast mogelijkheden om naar deelstromen op te schalen. Denk bijvoorbeeld aan koffiedik of sinaasappelschillen.

Deelt u onze ambitie om ons voedselsysteem ingrijpend te veranderen, wilt u het maximale uit uw reststromen halen, en ziet u mogelijkheden bij uw bedrijf of directe omgeving? Wij denken graag mee en helpen bij ontwerp en implementatie om ons voedselsysteem circulair en duurzaam te maken.

De casus in steekwoorden

# circulair
# eten
# lokaal

Meer beelden